25 Nisan 2014 Cuma

GEZİ VE MESİRE YERLERİ

Atatürk Orman Çiftliği


Atatürk tarafından kurulan çiftlik, günümüzde gazinoları, parkları, piknik alanları, hayvanat bahçesi, çeşitli ürünleri ve doğası ile Ankaralılar tarafından sık ziyaret edilen bir gezi ve mesire yeridir. Toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkündür.

Hayvanat Bahçesi
Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü’ne bağlı hayvanat bahçesi, ilk defa 1933 yılında, kurt, tilki, çakal, ayı, domuz, süne, kımıl vb. gibi tarıma ve halka zarar veren hayvanların teşhiri amacıyla kurulmuştur. Çeşitleri az olmakla birlikte, bu minyatür hayvanat bahçesindeki hayvanlara karşı halkın aşırı ilgisi dikkatleri çekmiş ve düzenli bir hayvanat bahçesinin kurulmasının gereği ortaya çıkmıştır. Daha sonra Ulu Önder Atatürk’ün direktifiyle 29 Ekim 1940 yılında bugünkü hayvanat bahçesi halkın hizmetine açılmıştır.



Altınpark




İrfan Başbuğ Caddesi üzerinde 640.000 metre karelik alanda hizmet vermektedir. Park alanında uluslararası fuar etkinliklerinin gerçekleştirildiği bir Fuar Merkezi yer alır. Feza Gürsoy Bilim Merkezi, küçük ziyaretçilerin gezip eğlenebileceği ve deneyler yaparak bilim dünyası ile tanışacakları ideal bir mekândır




50.Yıl Parkı (Çamlık)




Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı 50.yıl mahallesinde yer almaktadır. Cumhuriyetin kuruluşunun 50. Yıldönümü nedeniyle 1970’li yıllarda yapılan, ancak atıl olan Cebeci’deki 50. Yıl Parkı’nda yeni düzenlemeler yapılarak Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başkentlilerin aileleri ile birlikte rahatlıkla gelip zaman geçirebilecekleri dev bir mekan haline getirilmiştir. Cebeci Ertuğrul Gazi Mahallesi sırtlarındaki tepede yer alan 50.Yıl Parkı, bulunduğu konum itibariyle Başkent’in her noktasının kuşbakışı görülebileceği bir ayrıcalığa sahiptir. 50. Yıl Parkı’na Türkiye’nin en büyük bayrak direğinin dikilerek kentin her yanından görülmesi ve parkın tüm ihtişam ve güzelliğini sergilemesi amaçlanmaktadır.




Göksu Parkı




Ankara’nın 100 gün gibi kısa bir sürede hizmete giren en önemli dinlenme ve eğlenme merkezlerinden birisidir. Kullanım alanı 508.000 metrekaredir. Bu alanın 141.000 metre karesini gölet alanı oluşturur. Gölet içinde gezi için Missisipi Gemisi ve kayıklar, gölün doğal güzelliğini oluşturan ada ve sazlıkların yanı sıra, 9 adet yüzen iskele bulunmaktadır. Toplam yeşil alanı 250.200 metrekare olup 98.700 ağaç, ağaççık ve çalı bulunmaktadır. Dağ Kızağı da parkın etkinlikleri arasında yer alır.




Gölbaşı-Mogan Parkı




Ankara’ya 25 kilometre uzaklıkta, Konya yolu üzerinde yer alan Mogan Gölü’nün kıyısında plaj ve gazinoların yanı sıra lokanta ve kahveler yer alır.
Sıcak yaz aylarında deniz özlemini bir parça da olsa gideren bir gezi ve mesire yeridir. Kıyısında bir yüzme havuzu olan göl, kayık gezileri için elverişlidir. Göl kenarında bulunan Mogan Park da Ankaralıların hoşça vakit geçirebileceği bir piknik alanıdır.




Gökçek Parkı




53.746 m2 alana sahip olup; 18.532 m2 çim alanı, 658 adet ağaç türü, 12.672 adet çalı türü ve 2.761 adet sarılıcı ve yer örtücü türü, 433 m2 çiçeklik alanı bulunmaktadır. 4.997 m2 alan üzerinde şelale ve fıskiyeli havuzu bulunmaktadır. 27 adet kapalı oturma grubu, 11 adet pergole ve 142 adet oturma bankları mevcuttur. 5 adet tenis masası, 1039 m2 alan üzerinde örümcek oyun alanı, çocuk oyun alanı ve futbol sahası bulunmaktadır.




Mavi Göl (Bayındır Barajı)




Ankara’ya 12 kilometre mesafede, Samsun yolu üzerinde yer alır. 2.400 metre kare alanı kapsayan ve içinde dev ağaçların bulunduğu park, adını
Bayındır Barajı içindeki 6 milyon metreküp hacmindeki mavi suyundan alır. Bayındır Barajı, 2005 yılında Ankaralıların piknik yapabileceği ve hoşça vakit geçirebilecekleri bir dinlenme ve eğlence merkezi olarak Mavi Göl adıyla hizmete açılmıştır.




Karagöl




Karagöl, Çubuk ile Kızılcahamam arasında, Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı eteğinde küçük fakat çok derin bir krater gölüdür. İlçeye uzaklığı 27 km’dir. Gölün çevresi doğal güzelliğe sahiptir. Gölün her iki tarafı dağ yamaçlarına yaslı olup, etrafı çam ve dağ kavağı ile çevrilidir. Göl kenarındaki ormanların içinde kaynak suları vardır. Bu sular çıkış noktasında oldukça soğuktur. Hatta kayaların aralarından çıkan suyun son derece soğuk olmasından dolayı Ağustos ayında dahi donduğu görülür. Ormanlık bölgelerde av hayvanlarına rastlamak mümkündür. Tepelerde yaz aylarında bile kara rastlanır. 1402 yılında yapılan Ankara Savaşı’nda, Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın orduları burada iskân etmişler ve su ihtiyaçlarını karşılamışlar. Derinliği 87 m. civarında olan gölün içinde yüzmek oldukça tehlikelidir.



0 yorum:

Yorum Gönder